Perjantaiaamu

Koska olen ollut kirjoittamatta käsittämättömän pitkän ajan, oli asialle tehtävä jotain. Koko viikon ajan olen pyöritellyt päässäni (ok, myös ääneen) sitä, mitä tämä jotain voisi olla, pääsemättä juuri minkäänlaiseen lopputulokseen. Kuitenkin tänään, kun jälleen tuskailin kirjoittamattomuuteni ja (näennäisen?) luovuuskatoni kanssa ajattelin, että mitäpä jos kirjoittaisinkin tästä hetkestä. Niin kuin päiväkirjaa. Ihan vaan sanoja sanojen perään sitä mukaa, kun asioita tapahtuu. Lukijan kannalta todella tylsä idea (etenkin tällaisena aamuna kun mitään kiinnostavaa – tai ylipäätään mitään – ei tapahtunut), omalta kantiltani suorastaan nerokas – ainakin olin herännyt ja hengittänyt, siitä saa jo pari lausetta, kaikki loppu onkin pelkkää plussaa.

Joten saanko esitellä tositarinan suoraan ihkaoikeasta elävästä elämästä:

Mitä tapahtui Pinjalle noin klo 7:45-10:00 perjantaiaamuna

Sataa tiheitä ja pieniä, jääpuikoilta kasvoillani tuntuvia pisaroita. Luulin, että jalkoihini aamulla vetämäni vaelluskengät olisivat vesitiiviit, mutten tullut ajatelleeksi, että tuskin ne kuitenkaan puhaltavat itsensä vesisateessa kuivaksi, mikäli sattuvat hörppäämään kauluksestaan lätäkön ravat. Varpaita paleltaa ja sormia vielä enemmän, on vaikea tarttua yliopiston oven kahvaan ja vetäistä se auki.

Ensimmäinen nielaisu kahvia on liian malttamaton (huulet, kieli ja kitalaki palavat samassa järjestyksessä) mutta silti täydellinen. Puhallan kuppiin ja otan seuraavan hörpyn rauhallisemmin. Annan kuuman juoman soljua suuhuni ja lämmön levitä kurkun kautta lopulta koko rintakehään. Istahdan tuolille – tarkemmin sanottuna koulun kirjaston nojatuolista parhaimmalle, sille josta on esteetön näköala ulos ja mahdollisuus nostaa jalat jumppapallon päälle lepäämään – ja riisun litimärät kenkäni.

Oikeastaan minun pitäisi lukea, kohta ehkä tartunkin kirjaan, mutta vaatii pienen hetken ennen kuin on täysin valmis aloittamaan työt etenkin, kun takana on kevättalven sateessa ja tuulessa rämmitty matka ja käsissä aamun ensimmäinen kuppi kahvia (toim.huom. osta kahvipaketti kotiin! ja vessapaperia!).

Mukavuus hiipii minuun ärsyttävän hitaasti. Vilunpuistatukset eivät ota loppuakseen ja piposta sähköiset hiukset liimaantuvat poskiini ja tunkevat kahvin mukana suuhun. Kulaus kulaukselta minuun valuu kuitenkin helpotusta ja soluni ymmärtävät alkaa pilkkoa energiaa lämmöksi. Silti edelleen on silkka mahdottomuus noukkia kirja repusta ja jatkaa aukaisemalla sen kannet. Ei, nyt kun olotila on kutakuinkin sopiva, on siitä otettava kaikki irti. Myhäilen syvällä nojatuolissa kirjaston tarjoama fleece-huopa harteillani ja katselen ikkunasta ohi ajavia autoja ja jatkuvasti tihenevän sateen jälkiä tienvarren syvissä lätäköissä.

Rauha, se minussa kai jyllää siinä lojuessani. Oikeastaan rauhantunne on melkoisen hätkähdyttävä, samanlainen, kun tavatessasi jonkun jossain, missä et koskaan olettaisi häntä tapaavan. Yllätys tai ainakin erikoinen yhteensattuma; yleensä kolea sää ja lukematon kirja saavat minut lähinnä ahdistuneeksi. Tai ehkä vain sekoitan rauhantunteen mukavuuteen ja vähitellen lämpeneviin varpaisiini ja todellisuudessa levottomuus vain odottaa sateestaselviytymisen ensihuuman laskeutumista. Kuinka tahansa, on hyvä.

Istun ja odotan pakottavaa tunnetta, ajatusta joka syyttelisi ja repisi niin kauan, kunnes uskoisin paikallaan istumisen olevan perisynti ja saamattomuuden huippu ja alkaisin omantunnontuskissani tehdä jotain. Kun tunnetta ei hetkenkään kuluttua kuulu, olen varma löytämästäni rauhasta tai ainakin toistaiseksi voimassa olevasta tasapainosta kaiken kiikkumisen ja heilahtelun välillä. Päätän hakea vielä toisen kupin kahvia, sen juomiseen ja näennäisen tehottomaan oleiluun käytän ylimääräiset puoli tuntia.

Huomaan, että on täydellinen hetki aloittaa lukeminen.

Jälkisanoina mainittakoon, että sain kirjan silmäiltyä kannesta kanteen ja sen kunniaksi join vielä kolmannen kupin kahvia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s